Inga widgetar hittades i sidofältet!

Vi jobbar med kärnan i hunden, låter den få känna känslor för att kunna bearbeta och sedan kunna släppa.

Vi gör doga-positioner, rörelser som stärker hundens fysik. På sikt skapas nya neurologiska vägar i hjärnan som positivt ändrar hundens sätt att vara.


Det är ingen guickfix utan det kräver tid, tålamod och engagemang från mig som hundägare. Att börja se hunden med nya ögon. Bygga en tillit och relation bortom träning och lydnad med din hund. Ha roligt och stressa ner tillsammans. En prestationsfri och avkopplande stund där du kliver ur rollen som hundägare och in ett jämställt samarbete.

Vi mediterar, gör enklare yoga positioner och andningstränar. Då kan vi mötas i en harmonisk och kärleksfull relation. Du är navet och ryggraden i Doga-passet och den som ska leda din hund därför ska du också göra enklare övningar. Du behöver egna upplevelser, insikter och förståelse för att kunna göra med hunden och inte bara för hunden. Vi kan inte räkna med att förstå eller kunna vägleda våra hundar i att känna, bearbeta eller komma vidare om vi inte gjort en del av resan i oss själva. Inte hela vägen men en bit. Att man vågat kliva ut i det okända, låta känslorna få ta plats utan att analysera.

Det spelar ingen roll hur det ser ut när vi yogar, om vi är viga eller ej, om hunden är lugn och lydig eller ej. Vi utvecklas tillsammans, vi myser tillsammans och bygger en relation bortom ord, belöning och godis tillsammans med våra hundar.

Vi arbetar utifrån elementen; vatten (vakna), luft (sova), jord (fokus), eld (läka), och trä (balansera).

Varför ska man göra Doga?

Anledningarna är många; skapa stryka, kroppskontroll, förbättra matsmältningen, utvecklas, andas bättre med mycket mera. Det är också ett fint tillfälle att lära bygga upp tillit och en relation bortom godis, leksaker och belöningar mellan dig och din hund. En stunds gemensam avkoppling där ni möts på lika villkor och utanför de roller ni har i vardagen.
Dogan hjälper hunden att både läka, balansera och centrera sig. Finna den platsen inom sig där den är harmonisk. Ofta är de förväntningar, miljöer och situationer vi utsätter hundarna för krävande emotionellt. Dagligen kan våra hundar mötas av upplevelser som lagras inom dem och man kan likna det vid en handbroms som sakta dras åt mer och mer. Det går att ta sig framåt men det blir väldigt tungt och svårjobbat. Doga hjälper hunden skala av lagrade upplevelser, bearbeta dem och kunna släppa på handbromsen för att sedan kunna ta sig igenom livet enklare. För att hunden ska kunna utföra Doga på ett korrekt sätt kan den inte vara stressad och det blir därmed en naturlig stresskontroll och en stressreducering att utföra ett pass.

Genom att utföra rörelser som är utanför vanan både väcker och skapar man nya neurologiska vägar. Hjärnceller och synapser stimuleras. Det här hjälper hunden till positiva beteendeförändringar, kapacitet att hantera förändringar, skapar en inre balans samt ökar hundens vilja att lära sig och engagera sig i sin omgivning. Genom arbetssättet man gör Doga skapas också många och djupa tillitsövningar tillsammans med ökat samarbete. Allt detta är avgörande faktorer i en bra relation. Doga har många positioner och övningar med olika ändamål. Vissa positioner ämnar öppna upp hunden andra att lugna den. Övningarna kan också stimulera kreativitet och förbättra inlärningsförmågan samt skapa grogrund för att läka och bearbeta ångest och trauman.
Doga pass ska utföras under fullkomlig frivillighet hos hunden. Att tvinga in hunden i positioner motverkar helt dess syfte. Även om du hjälper hunden in i positionen ska den samarbeta och vilja delta i aktiviteten. Vissa positioner kanske inte passar er alls och andra kanske ni bara gör inledningen till. Målet är aldrig att ”lyckas” med en position utan att utföra rörelser tillsammans. Resan är målet.
Vi försöker undvika att arbeta med godis eller leksaker när vi gör DOGA, då det startar andra emotioner och motivations system än dem vi vill komma åt. Fullkomlig frivillighet hos hunden är en förutsättning och på ett lekfullt och kravlöst sätt arbetar vi fram övningarna och känslorna som följer dem. Det finns inget prestationstänk i dogan, inget att lyckas med. Att vara tillsammans på mattan och göra rörelserna är de enda som räknas. De finns inget perfekt sätt att utföra övningarna eller en målbild att uppnå. Var uppmärksam på att all form av prestationsångest grundar sig i dig och inte hunden, hunden har ingen aning om vad som förväntas av den.
Precis som inom yoga så kan hunden komma att möta känslor av obehag grundade i emotionella låsningar i kroppen eller minnen i själen, det här är ok. Pressa inte hunden men låt den heller inte ”fly” från det jobbiga. Guida den igenom det ni gör och var trygg och jordad – så ges hunden tillfälle att växa och läka. Du får genom dessa tillfällen möjlighet att lära känna din hund.
Det är viktigt att du själv är närvarande i det ni gör, hunden känner tveklöst en skillnad och det är just den skillnaden som gör skillnaden. Fokusera på din egen andning genom övningarna och var uppmärksam på din hunds andning, närvaro och beteende. Det är det enda som existerar är ”nu” när ni gör Doga. Dras tankarna till målbilder om hur de ska se ut eller hur de ska kännas, så missar du det du har framför dig. Var öppen och lekfull, låt hunden få visa vägen samtidigt som du håller i ramen.


När du utför Doga med din hund behöver du ha med dig tre viktiga pelare som binder samman det ni gör och också skapar resultat. Detta är din uppgift, att se till att skapa förutsättningar för hunden att uppleva följande:

Tanke
Att hunden tänker på det den gör, är närvarande i övningen.
Känsla
Att det uppstår en känsla i hunden när ni gör momentet.
Rörelse
Att det sker en medveten rörelse, inte en rörelse framtvingad av dig även om den kan vara ledd av dig så ska hunden vara delaktig i det ni gör.


Övningarna är bara verktygen, den verkligen framgången ligger i hur man tar sig an övningarna, utför dem och förhåller sig till dem. Det är vad vi vill lära dig. Magin ligger i DIG som guidar hunden inte i övningen i sig.”