Inga widgetar hittades i sidofältet!

Medveten Andning

”Medveten andning” syftar till att öka förståelsen för hur viktig andningen är för vårt välbefinnande, lära sig skillnaden på bra och dåliga andningsvanor samt ge enkla verktyg för att förbättra andningen.” Anders Olsson

•Har du sömnproblem? Snarkar du?
•Går din hjärna ofta på högvarv?
•Har du låg energi? Smärta, värk?
•Har du högt blodtryck eller andra hjärtproblem?
•Problem med luftrören? Ofta täppt näsa?
•Suckar, gäspar eller harklar du dig regelbundet?
•Nedsatt sexuell förmåga?

”Om en enda generation andades rätt, skulle vi utrota nästan alla sjukdomar – så viktigt är medveten andning”

Källa: Gammal yogamästare

ANDNINGEN REGLERAR VÅRA KÄNSLOR.
Andningen berättar hur vi egentligen mår och vi kan också, med hjälp av andningen, medvetet påverka vårt välmående. När vi bukandas syresätts dubbelt så mycket blod mot när vi andas med bröstkorgen. Djupandningen sänker också trycket inne i brösthålan, förbättrar blodcirkulationen och gör det lättare för blodet att återvända till hjärtat. Det är också viktigt att andas ut ordentligt för att förhindra ökning av koldioxidhalten i blodet, som i sig kan vara ångestskapande och i många fall ge huvudvärk. De flesta av oss lägger inte märke till hur vi andas. När vi stressar eller blir rädda är det vanligt att vi drar kortare andetag eller håller andan. Därför kan vi inte andas lugnt och samtidigt vara stressade. Vid en naturlig inandning blir magen större och vid utandning dras den in. Kontrollera din andning ett par gånger om dagen, tex vid fikapauserna. Andas avslappnat.
Källa:Aktuell Friskvård

Tillåt dig själv en stilla och tyst stund varje dag, när du fokuserar på din andning.
Det är då du ger din inre röst en chans att höras.

Övning: Andas in genom näsan, spänn ut magen, vidga bröstkorgen och höj nyckelbenen. Sedan andas du ut genom näsan, låter nyckelben och bröstkorg sjunka ihop och magen går tillbaka igen.